12.08.2022

Какво представлява pH накратко?

pH е измерител за киселинността или алкалността на даден воден разтвор. pH скалата варира от 0 до 14. Стойност 7 обозначава неутрално pH. pH с ниво от 7 до 14 е алкално (основа), а нивата от 7 до 0 са киселинни. По-долу pH скалата е разбита с почистващи препарати, с които може да сте запознати, за да видите как се подреждат. За измерване на pH се метър, който работи подобно на човешкия език и може да различи разликата между кисела (напр. лимон) и алкална (напр. паста за зъби) течност.

Нивото на pH представлява концентрацията на водородни йони в дадено вещество.

Пепарати за почистване на тоалетни чинии - pH 1-3

Много репарати за почистване на тоалетни чинии са в долната част на скалата. Това е така, тъй като основната им съставка е на киселинна основа (независимо дали е фосфорна киселина, солна киселина или гликолова киселина).

Тези почистващи препарати са премахват успешно минерали и други неживи замърсявания. Използването на лични предпазни средства са задължителни при използване на тези химикали. При използване без ръкавици е възможно да се появи раздразнение по кожата.

Оцет - pH 3

Освен като хранителен продукт, оцетът успешно се справя с почистване на мазнини, мухъл и замърсявания.
Не е препоръчително да се използва върху каменни, керамични, мраморни или гранитни повърхности, тъй като може да ги повреди.

Сапуни за ръце, душ гелове за тяло - pH 5-6

Здравата човешка кожа е с нива на pH 5.6-5.9. Голям процент от сапуните/геловете за ръце и тяло са именно с ниво на pH в тези граници – 5-6.
Продуктите за деца са обичайно с малко по-високо pH.

Препарати за миене на съдове и многофункционални почистващи препарати - pH 7-8

Повечето препарати за миене на съдове и универсални почистващи препарати са с неутрално рН, което е идеално за ежедневно почистване на повърхности и предмети. Голяма част от повърхностите няма да бъдат повредени от почистващи продукти с неутрално pH и на практика не е необходимо да носите лични предпазни средства, но Ви съветваме да го направите, особено когато кожата Ви е чувствителна и/или склонна към алергични реакции.

Хлор - pH 9

Белина (с хлор) - pH 12.5

Важно е в помещенията, в които използвате препаратите да има условия за добра вентилация.
Използвайте лични предпазни средства.

Препарати за почистване на фурни и скари - pH 13-14

Препаратите за почистване на фурни и грилове са в горния край на pH скалата, защото съдържат калиев хидроксид или натриев хидроксид като основна съставка. Този тип алкални продукти са чудесни за премахване на органични замърсявания. Продуктите с високо рН, обаче, са силно корозивни и използването на лични предпазни средства е задължително.

рН е логаритмично

pH скалата е логаритмична, което означава, че с всяка цифра, с която се отдалечавате от 7, нагоре или надолу, има стойност десет пъти по-голяма от предишната. Тоест pH 9 е десет пъти по-силно от pH 8.

Вашият коментар

X